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SAFETY MEETINGS DO NOT CONSTITUTE WORKING TIME 

Time voluntarily spent in attending safety meetings after working hours 

and as part of a general safety program sponsored or approved by a governmental 

agency such as the Bureau of Mines or by a recognized independent organization 

engaged primarily in safety information dissemination, will not, as a general 

mile, be considered as working time under the i'air Labor Standards Act, 

Administrator Elmer F. Andrews of the Wage and Hour Division, U. S. Department 

of Labor, pointed out today. Many questions have arisen in the mining industry 

on this point; in order to clarify the situation, Mr. Andrews today made public 

a copy of a letter he wrote recently to Dan Harrington, Chief of the Health end 

ifety Branch of the U. S, Bureau of Mines. The letter follows! 

"Dear Mr. Harrington: 

"Reference is made to your inquiry regarding the applicability of paragraph 
15 of Interpretative Bulletin No. 13 to safety meetings. 

"You state that the Bureau of Mines and cooperating State agencies have 
as their purpose the dissemination of safety information in the mineral industries 
and that you arrange, with the cooperation of employers and employer and employee 
organizations, to offer instruction in first aid and accident prevention. This 
instruction which is offered through classes, exhibitions and field meets follows 
organized plans developed by the Bureau of M^nes and cooperating State agencies. 

"You will note that paragraph 15 contains two tests: (l) whether attendance 
is voluntary and (2) whether the meeting or lecture is directly 'related to the 
employee's work.' In our opinion safety meetings which take place after working 
hours and are conducted as part of a general safety program which is sponsored 
or approved by a governmental agency or by any recognized independent organization 
engaged primarily in disseminating safety infonnation, will not ordinarily be 
directly 'related to the employee's work' and, if attendance is voluntary, will 
not be considered as 'hours worked.' Different considerations, as indicated in 
'•'̂e Bulletin, apply to mine rescue. The foregoing opinion, although not binding 
on the courts, will guide the Administrator in carrying out his enforcement 

duties under the Act. 

': "Sincerely yours, 

Elmer P. Andrews 
Administrator" 
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